Vegan
materialen
alles wat je wil weten

Een overzicht van de materialen waar de vegan tassen, sneakers en accessoires van gemaakt worden.

vegan materialen Piñatex® by www.ananas-anam.com
Foto: Mercer Amsterdam Pinatex

Piñatex

Dr. Carmen Hijosa van het bedrijf Ananas Anam heeft een duurzaam en nieuw textiel ontwikkeld, genaamd Pinatex. Voordat ze onderzoek ging doen naar duurzamer textiel werkte zij jarenlang in het ontwerpen en fabriceren van lederen producten.

De doorbraak kwam toen ze merkte dat ze een textiel kon maken wat zich kan binden zonder te breien of weven, een textiel gemaakt van de lange vezels uit ananasbladeren. De vezels werden vervolgens door een bedrijf in Spanje verwerkt en getransformeerd in Piñatex. Het werd een prachtig en uniek resultaat, een textiel dat gemaakt is van de vezels van ananas.

Vegan materialen waar geen bestrijdingsmiddelen aan te pas komen

De Piñatex vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst waardoor er geen extra land, water, mest of bestrijdingsmiddel gebruikt hoeft te worden om het te produceren. Het is dus niet alleen een mooi en diervriendelijk alternatief voor leer, maar het gaat ook nog eens verspilling tegen. Daarnaast zorgt het ook voor extra inkomen voor ananasboeren en creëert het meer arbeidskansen voor landen waar de ananas groeit.

Piñatex schoenen en tassen

Piñatex kan voor veel producten gebruikt worden zoals schoenen en tassen. Het is namelijk sterk, zacht, licht, flexibel, het ademt en het kan makkelijk bedrukt worden. Pinatex is dus een goed alternatief voor leer. Het is niet alleen duurzaam en vegan maar heeft ook een prachtige uitstraling.

Daarnaast hebben ze een Cradle to Cradle Certifcatie. Dit is een wereldwijd erkende certificaat voor veiligere, duurzamere producten gemaakt voor de circulaire economie. Een groeiend aantal merken, organisaties en normen erkennen ook Cradle to Cradle Certified als een voorkeursproductstandaard voor verantwoorde aankoopbeslissingen.

Bij My Vegan World vind je o.a. de unieke tassen van Kaliber fashion gemaakt van Pinatex en ook echte design sneakers van Mercer Amsterdam, gemaakt van Pinatex.  

Foto: Apple Skin

Apple skin / Appel leer

Apple Skin is uitgevonden door Frumat Leather, een Italiaans bedrijf gevestigd in Trento. Met de Apple Skin heeft het bedrijf een ‘Technology and Innovation’-prijs gewonnen bij de Green Carpet Fashion Awards in 2018.

Apple Skin is een buitengewoon speciaal nieuw materiaal gemaakt van 50% appelvezel en 50% PU (polyurethaan). Dit type kunstleer, gemaakt van grondstoffen die biologisch afbreekbaar zijn en afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen, heeft hen in staat gesteld om een eco-compatibel product te verkrijgen dat de vereiste mechanische en fysieke prestaties biedt.

Vegan materialen die volledig eco-compatibel zijn

Appel-afval is, zoals hierboven al benoemd, volledig eco-compatibel. Het hoge percentage organisch en natuurlijk materiaal maakt het product milieuvriendelijk, niet giftig en biocompatibel.

Frumat gebruikt alleen efficiënte, energiebesparende mechanische processen om industriële resten van speciaal afval om te zetten in nieuwe grondstoffen. Bovendien onttrekt Frumat niet slechts een deel van deze residuen, maar gebruikt al het afval zodat de appelcyclus volledig wordt beëindigd zonder nieuw afval in het milieu vrij te geven. 

Dit ethische project is geproduceerd in Italië en voldoet aan alle wetgeving en helpt de CO2-uitstoot te verminderen.

Het merk Womsh, wat je natuurlijk vindt bij My Vegan World, inspireert ons enorm met de geweldige collectie sneakers gemaakt van appelleer.

Foto: 100% Veganistisch getextureerde Eco-polyurethaan

Pu leer (polyurethaan) / Veganistisch leer

Tegenwoordig zijn er prachtige kwaliteiten PU leer verkrijgbaar. Totaal niet meer te vergelijken met het glimmende harde plastic welke je jaren geleden zag. Hoge kwaliteit PU leer is bijna niet meer van echt leer te onderscheiden. Prachtige nerven en vintage look zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele tinten.

Als je een kunst lederen tas naast een echt leren tas legt zie je als kenner zeker het verschil. Als niet kenner moet je soms goed voelen of zelfs op het label van bijvoorbeeld je tas of schoenen kijken of het echt of kunstleer is.

Vegan materialen die minder schade aanrichten aan het milieu

De benamingen zijn erg wisselend. Zo komen de volgende namen voor PU leer voorbij: kunstleer, skaileer, PU leder, lederlook en vinyl. In hoofdlijnen bestaan ze allemaal uit ongeveer dezelfde bestanddelen. Een onderlaag van textiel waarop een kunststof laag is aangebracht waarin een leder print, structuur of nerf gedrukt is.

De bovenlaag is bijna allemaal gemaakt van polyurethaan. Ook polyester of een samenstelling van kunststoffen komen voor. Ook voor deze samenstelling wordt de naam PU leer gebruikt. Dit maakt een handgemaakte PU leer tas sterk, waterafstotend en kleurvast. Er worden geen dierlijke bestanddelen in verwerkt. Daarom valt een tas gemaakt van PU leer onder een veganistisch tas. 

Volgens het rapport ‘the pulse of the fashion industry 2017’, gepubliceerd door ‘Global Fashion Agenda & The Boston Consulting Group’, geeft PU-kunstleer slechts een derde van de impact voor ernstige milieuvervuiling t.o.v. rundleer- en een lagere impact dan zijde, katoen, wol en modale stoffen.

OEKO-TEX 100 gecertificeerd synthetisch leer

Oeko-Tex 100 is een internationaal label voor tapijten en ander textiel, opgericht in 1992. Het label garandeert dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat. Het label kijkt zowel naar natuurlijke als naar synthetische vezels. Het kan dus gaan om verschillende synthetische leren, maar dan gecontroleerd door OEKO-TEX 100.

Het label wordt beheerd door International Oeko-Tex Association, dat eveneens de controle uitvoert. Die associatie ontstond als een vereniging van 16 onderzoeksinstituten voor textiel, waaronder Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid.

Vegan materialen die een derde van de impact hebben voor ernstige milieuvervuiling

Oeko-Tex 100 is gedeeltelijk een milieulabel. Het eindproduct mag geen residuen van pesticiden of zware metalen zoals lood of cadmium bevatten. Er zijn criteria opgenomen voor de kleurvastheid en wasbestendigheid.

Het label houdt geen rekening met maximale emissienormen naar water en lucht bij productie van het textiel. Er is geen verbod op genetisch gemodificeerde organismen. Evenmin is er een verbod op schadelijke productieprocessen.

Oeko-Tex 100 houdt geen rekening met de herkomst van het textiel en maakt dus geen onderscheid tussen biologische en niet-biologische stoffen.

Oeko-Tex 100 is geen sociaal label. Het label houdt geen rekening met de arbeidsomstandigheden. Producenten krijgen geen minimumprijs voor hun producten of fair trade premie.

Foto: Kurk als materiaal voor een tas van Kaliberfashion

Kurk

Kurk heeft veel mogelijkheden en dit zie je dan ook terug in de fashion. De eik waar ze kurk uitwinnen is de kurkeik (Quercus suber). Deze eik wordt vooral gekweekt in Spanje en Portugal.

Vegan materialen uit een eik

Na 25 jaar wordt de boom elke 9 jaar geschild en helaas is de eerste schil niet de beste. Dat is dan ook de reden dat het tussen de 30 en 35 jaar duurt voordat er wat met de kurk gedaan mag worden. Overigens is bijna alle kurk vegan omdat er geen kunstmest of pesticiden gebruikt worden.

Bij My Vegan World vind je o.a. van Kaliberfashion tassen die gemaakt zijn met kurk.

Biologisch katoen / eco katoen

Biologisch katoen is gewone katoen, maar dan verbouwd zonder gebruik van kunstmatige meststoffen (kunstmest) of bestrijdingsmiddelen (pesticiden). Genetisch gemodificeerde planten mogen niet gebruikt worden voor gecertificeerd biologische katoen.

Vegan materialen zonder kunstmatige mest of bestrijdingsmiddelen

Als katoen zonder chemicaliën wordt gemaakt, wordt er bijvoorbeeld mest gebruikt voor de planten en wordt onkruid tegengegaan op natuurlijke manieren, zonder gif. Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water.  

Foto: Womsh sneakers met een lining van eco katoen

rPet (PET flessen) / Recycled polyster / Gerecycled plastic / Polyester

De strijd tegen plastic is actueler dan ooit. Plastic is een groeiend probleem voor het milieu. Ook de modewereld is dit groeiende probleem niet ontgaan.

Vegan materialen gebruiken zodat we de oceanen opruimen

En zijn steeds meer fashion labels die gebruik maken van plastic flessen de uit de oceanen zijn gehaald.

Wat betekent het nu precies wanneer je op een etiket ziet staan dat het is gemaakt van rPET?  In het kort: rPET is Recycled Polyester. Polyester is een verzamelnaam voor heel veel verschillende textielsoorten die gebruik maken van polyestergaren.

Vegan materialen van gesmolten plastic naar garens

Aan de basis ligt polyethylene terephthalate. Klinkt als iets vaags? It’s not! De afkorting hiervan is namelijk PET, het welbekende materiaal van tasjes, plastic flesjes en dus ook sneakers en kleding!
Dit is gesmolten plastic dat vervolgens wordt gesponnen tot garens.

Hoe werkt dat precies? In een recyclingfabriek worden gebruikte plastic flessen in stukken gehakt en gewassen. Eerst worden de dopjes en labels verwijderd en daarna wordt het overgebleven plastic vermalen tot fijne snippers die op kleur worden gesorteerd. Deze snippers worden vervolgens tot korrels verwerkt die de basis vormen voor nieuwe garens. Het plastic voor gerecyclede polyester kan afkomstig zijn uit de industrie. Maar ook het afval dat wij als consumenten hebben weggegooid, zoals drinkflesjes en andere voedselverpakkingen, zit erin verwerkt.

Nat-2 is een high end merk die gebruik maakt van gerecycled plastic in hun sneakers en verkrijgbaar bij My Vegan World.

Foto: Denise Roobol Mini Cruise Bag

Veganistische microvezel (microfiber)

Veganistisch microvezel is een materiaal dat is gemaakt van geperste vezels van polyester en polyamide door verhitting of door strekking van dit materiaal. Microfibers zijn erg klein en fijn, zo is een fiber maar een kwart zo groot als een zijden draad. Het is in elke vorm te krijgen die gewenste is. Daardoor is het een makkelijk textiel waar eigenlijk alles van gemaakt kan worden. Helaas zijn de fibers niet biodegradable, wat betekent dat de natuur ze niet afbreekt. 

Vegan materialen omdat er geen dierlijke bestandsdelen in zitten

Het is wel vegan omdat er geen dierlijke materialen in zitten. Het materiaal heeft een sterke coating, die het beschermt tegen zonlicht en water. De combinatie van Microfiber en de sterke coating maakt het materiaal supersterk, duurzaam en waterbestendig. Microfiber is het meest hoogwaardige alternatief voor leer en heeft dezelfde soepelheid en hetzelfde gevoel. Het is niet nodig om een spray te gebruiken om het materiaal te beschermen. Microfiber is verkrijgbaar in verschillende diktes. 

O.a. de tassen van Denise Roobol die je vindt op My Vegan World zijn gemaakt van veganistisch microvezel.

 

Alcantara

Alcantara is een kunststof die gebruikt wordt als alternatief voor suède. De stof bestaat uit een melange van hecht geweven microvezels en bestaat voor 68% uit polyester en voor 32% uit polyurethaan.

Vegan materialen die eruit zien als nubuck / suede

Alcantara is één van de mooiste stoffen die veel lijkt op nubuck of ander geschuurd leder. Deze fluweelachtige stof is rond 1975 ontwikkeld en vele malen geprobeerd na te maken. De enige echte alcantara blijft door de jaren heen schitterend van kleur en is oersterk.

Foto: Alcantara
Foto: nat-2™ vegan sneakers made from real roses and glass

Overige materialen

Gelukkig worden we steeds innovatiever. Zo vindt je steeds meer merken die gaan werken met natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld sneakers die gemaakt zijn van echt gecertificeerd duurzaam hout, steen, hooi, gras, evenals recyclingmaterialen zoals maïs, koffiedik , -bonen en -planten, melk en glas. 

Vegan materialen uit de natuur of uit onze keuken

Deze materialen behoeven natuurlijk geen verdere uitleg, want wij kennen die producten allemaal uit de natuur of uit onze keuken.

We hopen dat iedereen steeds milieu bewuster gaat leven en dat we gaan kijken naar bruikbare materialen die er al zijn en waarmee we de dieren, mensen en het milieu geen schade toebrengen.

Neem eens een kijkje naar de sneakers van Nat-2 ™ bij My Vegan World. Zij gebruiken bijvoorbeeld al rozenblaadjes in hun sneakers.

Toegevoegd aan je winkelmand
0 items - 0,00

Jammer dat je gaat..

Blijf op de hoogte van inspirerende artikelen en nieuwe producten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg 10% korting!

.

Tarieven

Duitsland €      10,25
Luxemburg €      12,00
Denemarken €      12,50
Frankrijk €      12,50
Italie €      14,50
Oostenrijk €      16,00
Polen €      16,00
Spanje €      17,00
Portugal €      18,50
Tsjechie €      26,50
Hongarije €      27,50
Zweden €      27,50
Bulgarije €      30,00
Estland €      30,00
Finland €      30,00
Griekenland €      30,00
Ierland €      30,00
Kroatie €      30,00
Letland €      30,00
Litouwen €      30,00
Malta €      30,00
Roemenie €      30,00
Slovenie €      30,00
Slowakije €      30,00